Geplaatst op Geef een reactie

Persvrijheid

Slechts enkele dagen voor het Europees Parlement een wet heeft gestemd die klokkenluiders beter moet beschermen, werd Julian Assange gearresteerd in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. De Australiër leefde daar sinds 2012 in afzondering, maar bleef zijn werk als voorzitter van WikiLeaks voortzetten. Dat Ecuador, na een recente presidentswissel, net in deze periode een cheque krijgt van het IMF, spreekt boekdelen.

“Het maakt niet uit wat je persoonlijk van Assange vindt: vanwege de persvrijheid, die ook van toepassing is op elektronische media, kan geen enkele persvertegenwoordiger worden vervolgd voor het publiceren van ‘staatsgeheimen’, zelfs niet voor het ‘aanzetten’ tot zijn informant. Bovendien kan Assange geen eerlijk proces verwachten voor een geheime speciale rechtbank in de VS. Aangezien de VS niet alleen op dit, maar op vele gebieden de internationale mensenrechten negeert, mag Assange niet aan de VS worden uitgeleverd. Dit zou een fataal signaal zijn voor alle klokkenluiders. De beschuldigingen van verkrachting die in Zweden worden geuit, moeten in het kader van de rechtsstaat worden opgehelderd.
Het feit dat Assange plotseling werd uitgeleverd na een machtswisseling en de publicatie van beschuldigingen van corruptie tegen de president van Ecuador vestigt de aandacht op de precaire situatie van Edward Snowden, de beroemde klokkenluider en tegenstander van surveillance. Snowden is een held geworden door de onthulling van illegale massabewakingsprogramma’s en verdient een permanent veilig verblijf in een rechtsstaat. De federale regering, die dit tot nu toe heeft geweigerd uit angst voor de VS, moet nu in actie komen”. (Patrick Beyer, Europees lijssttrekker voor de Piratenpartij in Duitsland)

Overheidstransparantie is onmisbaar in een goed functionerende democratie. Klokkenluiders zoals Assange en Snowden zijn van groot belang. Voor de duidelijkheid: hier vindt u een overzicht van de feiten die door WikiLeaks naar buiten zijn gebracht.
Wie denkt dat dit een ver-van-ons-bed-show is vergist zich. Denk maar aan LuxLeaks of de Panama-papers. Ook bij ons wordt vanuit politieke hoek geprobeerd nieuwsplatforms zoals Apache te muilkorven en op dit eigenste moment dreigt het bronnengeheim uitgehold te worden in ons Parlement.

Wij roepen de Belgische en Europese politieke partijen en regeringen op om de arrestatie van Julian Assange aan de kaak te stellen en hun invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk hem niet uitlevert.

Voorts verwachten wij een vlotte en degelijke implementering in België van de Europese richtlijnen omtrent klokkenluiders en een bescherming van de persvrijheid.

Onderteken mee de petitie gericht aan de Australische minister van Buitenlandse Zaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.