Geplaatst op 2 reacties

Copyright en vrije meningsuiting

De “trialoog”-vergaderingen (onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement) over de copyrighthervormingen vinden momenteel plaats achter gesloten deuren. De laatste herziening van deze regels dateert al van 18 jaar geleden. Hoog tijd voor een update dus … Maar dat ziet er niet zo goed uit.

In het huidige voorstel moeten online platforms, diensten en sociale media filters installeren die voorkomen dat gebruikers bestanden uploaden (artikel 13) of links delen (artikel 11) die het copyright zouden kunnen schenden. Een link naar een artikel (met een titel en afbeelding) of een beeld uit de pers in een filmpje worden illegaal en de internetplatforms zijn verantwoordelijk voor hun gebruikers. Om het zekere voor het onzekere te nemen zijn we “schuldig tot het tegendeel is bewezen” wanneer we voortaan iets op Facebook plaatsen. Deze uploadfilters zijn dus een ideaal instrument voor internettrollen, censoren en haatzaaiers om mensen monddood te maken.

Dit zal ervoor zorgen dat enkel de grote Amerikaanse spelers overblijven waardoor we onze privacy ook volledig uit handen geven. Andere diensten zullen voor de gemakkelijke weg kiezen en Europese gebruikers blokkeren.

Regelgeving die kunstenaars moest beschermen tegen de macht van gigantische entertainmentbedrijven en de mogelijkheid bood voor wetenschappers om beschermd werk te kunnen gebruiken bij hun onderzoek, wordt dan weer geschrapt.

Eind maart, begin april zal de uiteindelijke versie van deze wetgeving worden gestemd in het Europees Parlement. Wij vragen formeel aan onze vertegenwoordigers om tegen deze richtlijnen te stemmen.

Laat jij ook jouw stem horen?

1)Teken de petitie.

2)Contacteer onze parlementsleden. Stuur een e-mail, sms, telefoneer, twitter … Klik hier of hier.

3)Stuur een e-mail naar de Belgische verantwoordelijke politici. Klik hier.

Meer informatie:

De website van Julia Reda – Europees Parlementslid (Piratenpartij Duitsland)

Save Your Internet

Electronic Frontier Foundation

2 gedachten over “Copyright en vrije meningsuiting

  1. De link naar de petitie werkt niet… 🙁

    1. Zou in orde moeten zijn nu. Bedankt om het door te geven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.